December, alla ler

Här får ni läsa en novell som jag har skrivit! :)

Det är den tjugonde december. Klockan är 16:45 och nedräkningen på den sista arbetskvarten för dagen kan börja.
Martin Helin sitter på sitt kontor. Han stirrar ut genom det stora blenak fönstret han har framför sig. Han är det enda på firman som valt att ha det så, fnstret framför sig och resten av kontoret bakom sig. Alla andra har möblerat tvärt om.
ute råder julhysteri, eller julhysterin som Martin valt att kalla fenomenet. Människor stressar fram och tillbaka. In på köpcentret, ut från köpcentret, in igen. Famnarna med julröda påsar. Martin lägger märke till hur människors ryggar blir snedare för varje klapp de fyndar. han funderar över sitt karriärval. Han kanske skulle blivit kiropraktor och startat egen firma, de hade nog lönat sig i juletider. Men han kommer fram tillatt han triv bra som ekonom.
Människorna utanför fortsätter att ila fram och tillbaka som myror i en myrstack.
Martin vaknar upp ur sitt funderande då han hör en lätt knackning på dörrkarmen. Det är Beata som sitter i rummet intill.
"Hej Martin. tur att du inte hunnit gå hem." Säger hon och ler glatt.
"hej, vet du vad myrorna gör på vintern"? Frågar han med en drömmande röst.
"Ingen aning, men där emot vet jag att chefens julgåva i år inte är så värst inspirerande. God jul på dig." hon lämnar farm ett litet rektangulärt paket på skrivbordet inan hon lämnar rummet sjungandes på bjällerklang.
Martin klämmer på det lilla paketet för att försöka lista ut vad det kan vara. Ovetande öppnar han det och får fram ett änglaspel. "Hum", suckar han. "Som om inte alla redan äger ett änglaspel", tänker han. Visserligen äger han inte något självmen han förmodar att majoriteten av personalen redan har ett änglaspel stående på köksbordet bland alla mandlar och all glöggvin. Innan han lämnar kontoret monterar han upp spelet och ställer det på kontorets fönsterbräda.
Vid receptionen står det en korg fylld med lyxig choklad inlindand i cellofan. Martin antar att han får ta en så han hinner inte ens tänka innan han roffar åt sig en.

På hemvägen råder julstämning. Människor är, trots all stress och press för att allt ska bli perfekt inför släktkalasen, väldigt glada. Det är som vanligt i december, alla ler.

Vid systembolaget sitter en äldre orakad man och lutar sig mot en soptunna. han sitter på bara marken iklädd en sliten marinblå jacka och lika slitna torgvantar. Martin tycker det ser kallt ut. Trots att Martin befinner sig en bit på avstånd kan han känna hur mannen stinker av en blandning mellan sprit och urin. han känner ett medlidande för den stackars mannen och även fast han inte vill så lyckas dom på något sätt få ögonkontakt med varandra.
-"Hej". Flyger det ur Martins mun.
Det tar en stund innan mannen förstår att det var honom Martin pratat med, men när han väl förstår det ger han ett barskt gensvar.
"Hej, hej, hej! En jävla god jul och en massa jävla hej, hälsa frugan!" Den äldre mannen visar upp en attityd som att det vore Martins fel att han satt där.
Martin ryggar tillbaka. han ångrar att han sagt något.
"Jag får be om ursäkt. jag ska inte störa er mer". Martin räcker fram den lyxiga chokladen och ger den till honom innan han fortsätter hem.

Under kvällen tänker Martin på den slitna gamla uteliggaren. Han tänker på vilken god gärning han gjort som gett honom  chokladen. Men han hade inte bara gett honom choklad utan även en gnutta vänskap och värme. han ser på sig själv som en hjälte, lite som Karl Bertil Jonsson.

Nästa morgon snöar det utanför Martins fönster. Julstämningen är på topp.
Han slår på morgonkaffet som har en smak av kanel och nejlikor och sätter sig vid köksbordet med morgontidningen. han skrattar lite tyst för sig själv då han tänker på hur blandade känslor han har för julen. Han både gillar och avskyr den.
Han lutar sig tillbaka och bläddrar igenom tidningen. Han skumläser alla artiklar och notiser. Han läser bland annat om hur en granne är arg på en annans granne julbelysning, hur man tillagar den bästa julskinkan och om en äldre man som avlidit utanför systembolaget på grund av en kraftig allergichock då han ätit choklad med nötter i.


Kommentarer
Postat av: B R O W N S U G A R

Hej :) allt bra med dig?

2009-12-20 @ 21:30:55
URL: http://brownsugar.blogg.se/
Postat av: ullisar

oj... sicken snärt!

bra!

2009-12-21 @ 02:26:20
URL: http://ullrika.se
Postat av: pysseliten

Tack :) Den är ju inte lika fin som din ,men jag kan inte så mycket med data och bloggar men lär mig mer och mer . Hur jag nu kan det ,men tanke på min ålder trodda jag inget gick in :))) Ha en bra dag .Mycket härligt pyssel du har ska glutta mera när jag kommer hem från jobbet ;)

2009-12-21 @ 07:35:57
URL: http://pysseliten.blogg.se/
Postat av: Jossi

sv: ja verkligen, men här tror jag inte det e ngn fara, blir nog en vit jul! :D oss er då? kram!

2009-12-21 @ 08:01:06
URL: http://josefineaspeteg.webblogg.se/
Postat av: Rogga

En riktigt bra historia tycker jag, men jag förstår inte hur du hinner med att pyssla så mycket och ändå hinna med att skriva till bloggen.

Men till sist, den här sidan gillar jag verkligen!

Ett riktigt nöje att kolla runt och läsa den här bloggen!God Jul Rogga

2009-12-23 @ 10:20:02
URL: http://rhoggas.blogg.se/
Postat av: Wall

Gudars! Du är ju superbra på detta Lilian :) Väcker funderingar, är rörande och helt jättebra! Kram på dig! /Sandra Wall

2010-01-11 @ 23:17:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0